top of page

טיפול במשברי חיים

במהלך החיים אנחנו נפגשים עם מצבי משבר. זהות אישית, יחסים בין-אישיים והתמודדות עם אובדנים יכולים להביא אותנו למצבים נפשיים בהם נבקש התערבות של עזרה מקצועית. במהלך הטיפול נשאל ונכיר את הסיבות למשבר לצד המשמעויות הגלויות והסמויות שלו, ויחד נבחן דרכי פעולה שיעזרו לנו לשוב אל עצמנו ואל מי שהיינו רוצים להיות.

חרדה

חרדה היא תופעה נפוצה מאוד. במצבים הקשים של חרדה אנחנו מרגישים משותקים: הלחץ בחזה מתגבר, הנשימה הופכת קשה, המחשבות חגות במעגלים והתגובות הפיזיות לא-צפויות. אנחנו פוגשים ברגעים מעוררי חרדה לאורך כל היום. לפעמים לא ברור לנו מה עורר אותה ולפעמים הסיבה ברורה כשמש. יחד ננסה להתחקות אחר המקור, נסתגל ונתאים את שגרת יומנו להתמודדות טובה יותר עם התופעה.

התמכרויות

התמכרות יכולה לאיים על קיום אורח חיים תקין ולפגוע בקשרים עם היקרים לנו. המצוקה שעולה מתוך התלות הכבדה בחומר וברגש יכולה לפגוע בנו, במשפחתנו ובאפשרות לדמיין עתיד אחר. באמצעות הטיפול נבין מה עומד ביסוד ההתמכרות, מדוע התפתחה, כיצד היא קשורה לצורך בשליטה ואיך היא מבטאת רצון לברוח ממשהו שהזיק לנו בעבר.

טראומה וטראומה מורכבת

אירועים טראומתיים קיימים בחייו של כל אדם, אך מה שמשתנה מאדם לאדם הוא יכולת ההסתגלות לאירוע והתגברות על ההשפעות המזיקות שלו. איננו יכולים להחזיר את הגלגל לאחור ולעצור את האירוע האלים, ההזנחה הרגשית או הפגיעה המינית שחווינו, אך נוכל להתייחס לאירועים ברצינות המגיעה להם ומשם נתפתח, נגדל ונצא בחזרה לאור חזקים יותר.

פגיעות מיניות

טיפול בטראומה בסמוך לפגיעה המינית עצמה, עשוי לאפשר טיפול ממוקד וקצר יותר ולמנוע פגיעה בהיבטים שונים של חיי היומיום. אלימות מינית היא תופעה חברתית הקיימת בכל חברה שמקבלת התנהגות אגרסיבית וחוסר שיווין בין המינים, וישראל ביניהן. בכל שנה, אלפי נשים פונות למרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית לעזרה לאחר תקיפה, והסטטיסטיקה מראה שאחת מכל שלוש נשים תעבור פגיעה מינית במהלך חייה. תקיפה מינית היא כל התנהגות ו/או מעשה בעל אופי מיני הנכפה על אישה, גבר או ילד/ה ללא הסכמה, בניגוד לרצון החופשי ושלא מבחירה; או, לחלופין, כאשר ההתנהגות/המעשה המיני נעשה תוך ניצול פערי כוחות, חולשה או גיל צעיר, באופן שמעקר את יכולת הנפגע/ת לספק הסכמה באופן חופשי. תקיפה מינית יכולה להתבצע בידי גבר, אישה או קטין/ה. ניתן לטפל באפקט הטראומטי של הפגיעה בעזרת כלים מהעולם הדינאמי, הקוגניטיבי והבודהיסטי.

אובדן ושכול

התמודדות עם אובדן ומוות מעמתת את האדם עם טראומה שעליו לעכל באופן מודע ולא מודע לאורך כל חייו.
בין אם היקר לנו נפטר עקב מחלה ובין אם באופן פתאומי, התמודדות עם שכול הוא חוויה קשה ומטלטלת וקשה מנשוא. נדמה שאובדן של אדם אהוב מערער את העולם כפי שהכרנו אותו עד עתה ועם לכתו, הסתיימה לה תקופה שזורה בהרגלים וזיכרונות. התמודדות עם אובדן ומוות הוא תהליך של הפנמת המצב, מעבר של שלבים באבל ובסופו השלמה ויציאה לדרך חדשה גם אם היא נראית בהתחלה כבלתי אפשרית. טיפול רגשי עוזר לאדם להיפרד לשלום מהיקר לו, להגיע לסגירת מעגל רגשית. הטיפול מתייחס לטראומה, לאבל, להמשך הקשר האישי עם הנפטר ולשכול שמלווה את המטופל לאן שילך. בנוסף מאפשר הטיפול  למטופל להבין שמתוך השכול אפשר גם להמשיך לחיות מבלי להתייסר, להציב מטרות חדשות ולא להישאר שקוע באובדן. בעבודה זו שימוש בכלים מהפסיכולוגיה הבודהיסטית מביאה דרך בריאה, מפוקחת ורוחנית להתמודדות עם המוות והשכול.

התפתחות אישית ומקצועית

הדחף לשינוי, להתפתחות ולדיוק הצרכים שלנו מלווה אותנו כמעט בכל צעד בחיינו. כפועל יוצא, הוא מוביל לא פעם לתחושות מעגליות של התלבטות, רתיעה וחשש, קפאון וערך עצמי ירוד. בטיפול יחד נכיר את המוטיבציות שלכם לפעולה, היתרונות הייחודיים לכם וכיצד לרתום אותם לטובתכם. נאפיין את החשש ונכיר בהיבטים המציאותיים והלא-מציאותיים שלנו, כדי לגייס את התעוזה והאמונה העצמית הנחוצות למימוש מטרותיכם.

דיכאון

לדיכאון יש פנים רבות והוא מתבטא אצל כל אדם באופן מעט אחר, אך המשותף הוא הקושי העצום לפעול, להתגייס למימוש מטרות – קטנות כגדולות – ולהסיר את תחושת העול הכבד מעלינו. הרצון להביא שינוי ולהתנער מן התחושות הללו הוא ראשיתו של מסע משמעותי לתוך העצמי. יחד נבין מה המקור למצב, מה משמר אותו וכיצד אפשר לנגוס בו טיפין טיפין עד להתחזקות.

גיבוש זהות

תחושת העצמיות שלנו מושפעת מגורמים רבים: מודעים ולא מודעים, בשליטה ולא בשליטה. רגעים מסוימים בחיים יכולים להוביל לערעור תחושת העצמיות ולהוביל שאלות על הזהות, הערכים, תפיסת המציאות והשאיפות שלנו. הזהות יכולה להתערער בעקבות קשרים פוגענים, סביבה ביתית שאינה מטפחת ותומכת, משבר בעבודה או אובדן. הטיפול יתמקד בהשבת תחושת שליטה והבנה של עצמיותנו, הייחודיות, האתגרים, הגבולות והשאיפות.

זהות מינית

כמו הזהות שלנו, גם הזהות המינית שלנו יכולה להמשיך ולהתעצב במהלך חיינו ככל שאנו מיטיבים להכיר את עצמנו. ככלל, אך בפרט בקהילה הלהטב"קית, יש לזהות המינית השפעה אדירה על תחושת העצמיות, הקשרים עם המשפחה והסביבות החברתיות שאנו בוחרים. לפיכך, תהליכי גיבוש וחקירת הזהות המינית שזורים בתחושת הערך העצמי. במסגרת תהליך טיפולי נוכל לדון באופן פתוח, אוהד ולא-שיפוטי בכל השאלות והאתגרים העולים מכך, ונייצר סביבה תומכת שתעניק לכם תוקף וכוחות גם מחוץ לחדר הטיפול.

הפרעות התנהגות

לפעמים אנו חווים את עצמנו לא מותאמים לסיטואציה שמולנו: נוטים להתרגז מהר, מתקשים ביצירת מערכות יחסים מיטיביות ומרגישים שקיימת בנו נטייה להרס עצמי. ההתנהגויות הללו פוגעות בהתקדמותנו בחיים ובתחושת הרווחה ושביעות הרצון שלנו. ניתן לשנות את ההתנהגות, דפוסי החשיבה והפחדים שמובילים אותנו לשם. בכל אחד קיימת היכולת ללמוד, לחקור ולהבין את המניעים טוב יותר, כדי לפעול מתוך כוונה.

פסיכותרפיה פסיכדלית ​ואינטגרציה פסיכדלית

התנסות עם חומרים פסיכדליים יכולה לעורר חלקים רדומים או לא-נגישים בנפש. במהלך חוויות פסיכדליות מבנה ה'אני' משתנה: לפעמים הוא מתמוסס, לפעמים הוא מתרחב, ולפעמים הוא עובר טרנספורמציה, מה שמאפשר לנו להוריד הגנות, לנהל שיח קרוב עם אחרים, לפגוש חלקים טראומטיים, לעורר תחושות של משמעות, רוחניות ואפילו חוויות מיסטיות עמוקות.

 

תהליך האינטגרציה יכול להתחיל עוד קודם להתנסות בפועל, כדי לסייע למטופל בבחינת ההיבטים המנטאליים, הרגשיים, הרוחניים, הבינאישיים והמקצועיים שהובילו לגיבוש ההחלטה. הליווי המקצועי טרם נטילת חומרים משני-תודעה מאפשר תיאום ציפיות והתייחסות לחששות, וכן מזעור הפוטנציאל לחוויה טראומטית ומשברית. תהליך האינטגרציה רלוונטי גם למי שהשתמשו בחומרים פסיכדליים בעבר, וחשים כי ברצונם לעבד את התובנות והרשמים שנוצרו בהם, בסביבה מקצועית ולא-שיפוטית, עם מומחים מנוסים ורגישים לנושא. 

bottom of page