top of page
Bridge

טיפול בחרדה

 

חרדה היא הסיבה הנפוצה ביותר בגללה אנשים מגיעים לטיפול. החל מחרדה משתקת שיכולה לעצור את החיים לתקופות ארוכות, דרך חרדות ספציפיות כמו חרדת בחינות או חרדה חברתית, ועד לתחושות חרדה קלות שאנשים חיים איתן שנים רבות.
 

חרדה היא תופעה רגשית-גופנית-מנטלית, ולכן גישה אינטגרטיבית, המשלבת התייחסות לכל מאפייני החרדה היא הדרך היעילה ביותר לעבוד עם חרדה ולהפחית אותה.

טיפול פסיכולוגי בחרדות קשות

טיפול בחרדות קשות הוא אחד התחומים בהם אני מתמחה בקליניקה. זוהי דרך לא קצרה ולא פשוטה, אבל אפשרית. בטיפול נעבוד על החרדה עצמה ועל כל תחומי החיים שנפגעו או הצטמצמו בגללה. נבין את המנגנון שמחזק את החרדות, ולאט לאט נפרק אותו יחד.

 

גישה משולבת לחרדה מאפשרת לנו להתייחס לכל מה שחרדה עושה לנו- ללחץ בחזה, למחשבות חוזרות ומטרידות, לרגשות הקשים שאחרי- בכלים שונים שעובדים עם מה שכל אחד חווה, ואצל כל אחד זה תמיד קצת אחרת. למרות כי החיים מלאים סיבות לחרדה, אפשר ללמוד איך לחוות אותה פחות ופחות.
 

Bridge into the Woods

אני כאן בשבילך
לקביעת פגישה השאר פרטיך ואחזור אליך בהקדם

תודה, אחזור אליך בהקדם

Image by Inkredo Designer

שאלות נפוצות

מה היא תגובת לחץ נורמלית לעומת הפרעת חרדה?

לחץ הינה תגובה רגשית ופיזיולוגית נורמלית שמופיעה בזמני מצוקה או מצבים מאיימים. לחץ ועוררות מנטלית הינה בריאה, במידה סבירה היא צפויה ואף רצויה, שכן היא מכינה ומזרזת אותנו להגיב למצבים מסוכנים או מאתגרים.
 

לעומת זאת, הפרעת חרדה היא מצב בו החרדה הופכת לבלתי פרופורציונלית, מופיעה בצורה תכופה ולאורך זמן לא סביר. חרדה פוגעת משמעותית בתפקוד היומיומי. לעיתים אף מדובר בחרדה המתרחשת גם כשלא קיים איום ממשי או מצב לחץ כלשהו.

 

ההבדלים העיקריים בין חרדה "נורמלית" להפרעת חרדה:

עוצמת וחומרת התסמינים -  של הפרעת החרדה. אלו יופיעו בצורות חריפות ותכופות באופן קיצוני.
 

תדירות ומשך התסמינים - בהפרעה התסמינים חוזרים לעתים קרובות וממושכות בעוד בחרדה רגילה הם מוגבלים.
 

וכמובן השפעה על התפקוד - הפרעת חרדה פוגעת באופן ניכר ביכולת התפקוד בעבודה, במשפחה ובחיי היומיום.

בעוד חרדה מתונה והולמת את המצב היא תגובה נורמלית, כאשר היא הופכת להיות מוגזמת, תכופה ומכבידה על חיי היומיום - מדובר בהפרעה הדורשת טיפול.
 

מהם הסוגים השונים של הפרעות חרדה?

מהם הסוגים השונים של הפרעות חרדה?

נהוג לחלק את הפרעות החרדה לסוגים שונים, אך חשוב לזכור שכל אדם הוא שונה ושהחרדה היא תופעה אנושית המתבטאת באופן שונה אצל כל אחד.

לפניכם חלוקה כללית אשר מאפשרת להבחין בין מופעי חרדה שונים:
1. הפרעת חרדה כללית (GAD) - מאופיינת בחרדה וחששות כרוניים לגבי מגוון רחב של אירועים ופעילויות ביומיום.
2. הפרעת פאניקה - מתבטאת בהתקפי חרדה קשים הכוללים תסמינים פיזיים וחרדות קיצוניות כגון פחד ממוות. 
3. הפרעת פוביה ספציפית - חרדה קיצונית מפני דברים או מצבים ספציפיים, כמו גבהים, מקומות סגורים, זרמים וכדומה.
4. הפרעת חרדה חברתית - חרדה ממצבים חברתיים ופחד ממבוכות ציבוריות.
5. הפרעת טראומה והפרעה פוסט-טראומטית, פוסט טראומה מורכבת - תסמיני חרדה, סיוטים, פלאשבקים ומחשבות חודרניות חוזרות כתגובה לאירוע טראומטי. 
6. הפרעת אובססיה-קומפולסיה (OCD) - מחשבות ודחפים כפייתיים הגורמים לחרדה והתנהגויות כפייתיות חוזרות. 
7. הפרעות חרדה ייחודיות אחרות כגון הפרעת דחק בזמן לידה, הפרעת בחילה מסיבה לא ידועה ועוד.

יש לציין כי ישנן חפיפות מסוימות בין ההפרעות וישנם מקרים המשלבים מאפיינים של יותר מהפרעה אחת. זיהוי וטיפול בהפרעת החרדה הספציפית הם חיוניים על מנת להעניק טיפול מותאם ויעיל ככל שניתן.

אילו סוגי טיפולים קיימים להפרעות חרדה? 

קיימים מספר סוגי טיפול להפרעות חרדה. אחת השיטות הנפוצות ביותר היא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). היא מתמקדת בזיהוי והתמודדות עם מחשבות ודפוסי התנהגות לא רצויים התורמים לחרדה, באמצעות טכניקות כמו חשיפה הדרגתית.

אפשרות נוספת היא טיפול תרופתי. שימוש בתרופות דוגמת תרופות אנטי-דיכאוניות, תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים ותרופות אנטי-חרדתיות אחרות, יכולות להקל על תסמיני החרדה.
גישה טיפולית רחבה יותר לחרדה היא בפסיכותרפיה בה נעשה שימוש בכלים כגון טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT), פסיכותרפיה פסיכואנליטית ועוד. כלי נוסף שנכנס בשנים האחרונות לשימוש הוא EMDR - כלי להתמודדות עם חרדה וטראומה תוך שילוב של חשיפה בתנועות עיניים.

הגישה שלי היא גישה משולבת מתוך הבנה כי שילוב של מספר גישות טיפוליות- התנהגותיות, רגשיות ותרופתיות- יכול לתת מענה שלם ואפקטיבי יותר בעיקר בחרדות קשות וכלליות.

bottom of page